Du som vill börja med pistolskytte kan komma till våra öppna träningar med luftpistol. Vi har öppna träningar på tisdagar och torsdagar, med start kl 18.00, från mitten av september tom slutet av april varje år. Information om när terminen startar finns på i vårt nyhetsflöde på startsidan. Det finns ingen nedre åldersgräns för när man kan börja som barn men man behöver kunna koncentrera sig och lyssna, så från ca 8-10 års ålder brukar fungera bra. För dig som, oavsett ålder, är nyfiken på skytte är dessa träningar ett ypperligt tillfälle att få prova på och få mera information. Om man sedan vill gå vidare mot krutskytte finns det flera möjligheter.
Läs mera om luftskytte och de öppna träningarna här.
Att söka till nybörjarkursen i krutskytte
Ansökan till årets kursen är stängd.
Vi har 15 platser för tillfället och dessa tilldelas efter att registreringen är stängd. När alla platser är fyllda skickas ett mail till de personer som fått en plats. Om du inte har fått ett mail innan sista januari innebär det att du inte fick plats på kursen. Du är då välkommen att söka igen nästa år!
Mer information kommer att ges i samband med mail och kursstart.
För att söka till kursen i krutskytte behöver du ha fyll 18 år.
Upplägg
De som har fått mail om att de är antagna på kursen kommer kallas till en informationsträff, plats meddelas i mailet.
Kursen börjar alltid med denna introduktionskväll (oftast en söndag) , där vi går igenom teori och allmänt vad som gäller för att bli pistolskytt. Vi går även igenom kursupplägget.
När du blivit meddelad att du får en plats på kursen bör du beställa ett utdrag från belastningsregistret (från Polisen). Klubben har detta som ett krav vid antagning/medlemskap i klubben. Notera att klubben kan neka en antagen att bli medlem beroende på vad utdraget visar. Har ni fått utdraget innan informationskvällen ta med detta.
OBS! Det är viktigt att ni INTE öppnar brevet från polisen. Vill ni se vad som står så beställ en extra kopia av utdraget.
Under de kommande fem månaderna kommer skytte och teori varvas. För att bli godkänd måste man bevisa både skjutskicklighet samt klara ett teoriprov.
Från februari till och med april kommer vi träna med luftpistol på söndagar.
Ytterligare individuell träning kan ske på klubbens allmänna träningstillfällen (tisdag, torsdag, fredag och söndag). Krav på närvaro finns. Teorigenomgångar och teoriprov kommer ske under våren.
Efter godkänt teoriprov och när utebanan på I20 har tinat upp kommer krutskyttet att starta med två träningar per vecka. Detta brukar ske i mitten av maj.
Träningstillfällen är tisdagar, onsdagar och/eller torsdagar från kl. 17:30 till 20:30. Men andra dagar och tider kan förekomma. Exakt schema presenteras senare.
Träningstillfällena för krutskytte är 2 timmar långa.
Sista träningstillfället blir vecka 31.
För krutskyttet är det bra om ni har egna hörselkåpor. Det kan även vara bra att använda hörselproppar under kåporna, speciellt om man använder glasögon. En keps kan vara bra att använda för att minska infallande ljus.
Kostnad:
Medlemsavgift för år 2025 är 1360 kr
Utbildning pistolskytte 3200 kr
Betalar ni inte avgiften för utbildningen tappar ni er plats. Utbildningsmaterialet lämnas ut först efter erhållen betalning
Skytte
Skyttet börjar med luftvapen därefter med krutvapen (.22lr). Grundkravet för pistolskyttekortet är 3 stycken så kallade precisionsserier på 34 poäng samt 3 tillämpningsserier/snabbserier.
För egen licens är kravet 3 precisionsserier på 46 poäng samt 3 stycken tillämpningsserier/snabbserier. Skjutkravet sänks från och med året efter skytten fyllt 55 år, sedan ytterligare sänkning från och med året efter skytten fyllt 65 år.
För att klara av precisionsserierna krävs det att man utöver skyttet på onsdagar även tränar egen kondition och styrka.
Ett bra tips är att med den arm man skjuter med, torrträna genom att lyfta en 1-kilos vikt, dagligen.
Teori
Teorin utgår från ett utbildningshäfte som alla deltagare får som en del av kursen. Det ges specifika teorilektioner som deltagarna bör delta i för att lättare klarar teoriprovet. Tidpunkt för provet sätts i samråd med deltagarna så att så många som möjligt kan delta.
Efter kursen
Vi följer Svenska Pistolskytteförbundets regler och det innebär t.ex. att man ska ha varit aktiv som medlem i 6 månader när man söker licens och klarat skyttefordringar och teoriprovet innan man får köpa sitt första vapen, som ska vara en .22lr. Det första grova vapnet får man köpa efter 1 års aktivt medlemskap, då räknas utbildningstiden in. Klubbens .22lr används endast under utbildningstiden.
Vi skjuter väldigt många olika grenar i Umeå PK så det finns mycket att välja på när man väl är klar. Vissa av dessa grenar kan kräva ett grovt vapen därmed är det främst grenarna Precision, Fält och Militär snabbmatch som skyttarna kan delta i under första året.
Det finns många duktiga och erfarna skyttar i Umeå PK och många är medlemmar på vårt forum. Har man frågor är det enkelt att gå in på forumet och ställa dessa. Medlemmar hjälper gärna till och förklarar hur en gren går till och vilken utrustning som är bäst lämpad för det man önskar hålla på med. Forumet är tillgängligt för alla som är medlemmar i klubben, inklusive de som går nybörjarkursen.
Att införskaffa ett enhandsvapen
Att få äga ett enhandsvapen är enligt lag kopplat till skyttens tävlingsbehov. Vi har skyttar som tävlar från hobbynivå till elitnivå.
För att kunna införskaffa ett eget vapen krävs det också att man har ett godkänt vapenskåp för att kunna förvara vapen och ammunition. Med godkänt vapenskåp avses ett skåp som uppfyller som lägst standarden SS 3492.
Tänk alltid på att vapenägare förväntas ha ett bättre omdöme än personer som inte äger vapen. Vi måste alltid tänka på hur vi upplevs av andra när vi fått förtroendet att utöva vår sport av samhället.
Kravet som ställs från polisen är att man är känd som pålitlig, omdömesgill och laglydig. Vid våldsbrott finns risk att polisen nekar licensansökan. Detta gäller även om man upprepade gånger har utfört brott som bara ger böter, t.ex. återkommande fortkörningar.